Det bästa vi har på den vackraste tomten som är kvar

Deltog i en debatt om kulturpolitiken på Konsthallen ikväll. Det var stundtals en intressant debatt men mycket av det hade väl sagts och hörts förut (exempelvis har jag rätt många gånger tidigare försökt övertyga några i publiken om att mer pengar till kulturen inte åstadkoms på denna typ av debatter utan genom att man faktiskt försöker övertyga en majoritet av örebroarna om att det behövs mer resurser i kultursektorn – det är liksom så demokrati fungerar).
Hursomhelst bad debattledaren Dixie Eriksson (från NA) oss debattörer att höja blicken och se framåt: vilka är våra visioner? Eftersom vi just pratat om biblioteken berättade jag om en idé som jag blivit rätt förtjust i: att bygga ett helt nytt stadsbibliotek på den tomma tomten (parkeringsplatsen) bakom gamla Riksbankshuset. Och det där var det några som också blev rätt förtjusta i.
Först av allt ska jag väl klara av den där grundläggande informationen som en del politiska motståndare inte låtsas förstå: att bygga ett helt nytt bibliotek innebär inte nödvändigtvis mindre pengar till biblioteksverksamheten: att investera i ett bibliotek som kan användas i 40-50 år, kanske ännu längre, innebär inte mindre pengar till bibliotekspersonal eller böcker. En så stor investering skrivs av på mycket lång tid – och dessutom skulle de lokaler som stadsbiblioteket idag använder kunna användas till kongressverksamhet och liknande. I takt med att Conventum och Citymässan växer kommer nya lokaler säkert att behövas (även om oppositionsledaren Werme inte vill att så ska ske) och då kan det nog till och med bli en bra affär med en flytt.
Nåväl. Den tomma tomten bakom gamla riksbankshuset är idag parkering och med jämna mellanrum hör byggherrar av sig till kommunledningen för att presentera idéer på vad man skulle kunna göra på tomten. Och självklart är det lätt att se att det inte vore svårt att hyra ut vare sig lägenheter, kontor eller affärslokaler i ett nybyggt hus där – det är en av de få riktigt vackra å-nära lediga tomter inne i city. Självklart vill många ha den tomten till sina projekt.
Men svaret är alltid detsamma: den där tomten ska vi inte bygga förrän vi har något riktigt bra projekt att använda den till. Ett nybygge på platsen kommer vi att få leva med lång tid framåt och det är knappast möjligt att ångra sig några år senare. Och några liknande tomter är svåra att hitta inne i stan.
Just därför tycker jag att ett nytt stadsbibliotek vore så passande. För vad kan vara mer värdigt för en sådan plats än ett helt nytt stadsbibliotek? Ett nytt stadsbibliotek kan byggas för nutidens behov och med plats för såväl rymliga cafeterior, lättillgängliga möteslokaler, ordentliga datoravdelningar, specialbyggda barnavdelningar och mycket annat. Ett nytt stadsbibliotek skulle kunna bli precis den där vackra byggnaden som alla har skäl att besöka vilket gör att alla örebroare får nytta av det vackra läget. Dessutom vore ett nytt stadsbibliotek på en sådan spektakulär tomt självklart en viktig signal till dem som fortfarande tvivlar: biblioteken är en av de allra mest centrala uppgifterna för kommunen att ägna sig åt.