Snart bara tusen dagar kvar, Staffan

[REV] Med tanke på att den nuvarande majoriteten i Örebro styr som om de fått makten i present i ett cornflakes-paket så kan det ju vara på sin plats att påminna om att makten faktiskt återgår till väljarna på valdagen 2010, och då tror jag att det blir ett bistert uppvaknande för högerkoalitionen i Örebro. Jag vet att det inte bara är s-sympatisörer som tycker att kommunledningen sköter sig synnerligen dåligt – även vanligtvis trogna borgerliga väljare är missnöjda med tveksamheter, stopp och slutenhet. För att inte tala om de miljöpartister som trodde att de röstade fram ett röd-grönt styre men fick en fp+m-ledning… Därför tror jag att de borgerliga partierna (och mp) kommer att få sämre siffror i Örebro än i riket. Men det kan vi ju inte veta förrän på valdagen, så jag roade mig med en ”läget-just-nu”-lek.

Jag tog fram SCBs valundersökning från maj (”om det var val idag”) och räknade ut hur förändringen sedan valet skulle slå i Örebro – om Örebro följer rikstrenderna. Om SCBs siffror stämmer i Örebro kan Staffan Werme börja förbereda sig på att vara en av flera oppositionsföreträdare…

moderaterna 17%, 11 mandat i Kommunfullmäktige (13 mandat idag)
folkpartiet 10%, 6 mandat (8)
kristdemokraterna 7%, 4 mandat (6)
centerpartiet 5%, 3 mandat (4)
miljöpartiet 6%, 4 mandat (4)
socialdemokraterna 48%, 31 mandat (25)
vänsterpartiet 6%, 4 mandat (4)
sverigedemokraterna 3%, 2 mandat (1)

Förutom att det vore hemskt om sverigedemokraterna fick ökat stöd så säger den där listan att s+v har majoritet, och att vi socialdemokrater själva skulle bli större än den nuvarande högerkoalitionen. Man ska som sagt inte ta ut några valsegrar i förskott, men listan skulle i alla fall kunna få en och annan på högerkanten att fundera över hur de framöver ska få inflytande – även om jag aldrig kan tro att vi skulle hantera oppositionen lika grinigt och ointresserat som den nuvarande kommunledningen gör. I slutet av december är det 1000 dagar kvar till nästa val (det har Eva Ströman suttit och räknat ut!). Det är lång tid kvar. Men ändå…

(Några har undrat hur min hobbyundersökning gick till. Så här är min otroligt vetenskapliga metod: Jag tog helt enkelt SCBs siffra som visar förändringen mellan valresultatet och opinionsläget i maj, sedan la jag till (eller drog ifrån) den förändringen från resultatet i kommunvalet i Örebro. När statsvetarna vill börja använda min metod tror jag att jag ska föreslå namnet ”Sundins udda förändringstalsanalys”. Så det så.)