Blog action day (Örebrohögern ute på djupt vatten)

Idag är det blog action day för miljön. Tanken är att tusentals bloggar ska skriva om miljön så att måndagen den 15/10 blir miljöns dag i bloggosfären. Kul idé och bra grepp, tänkte jag och registrerade mig. Så då återstår bara att skriva något…

Och därmed fick jag anledning att skriva om förra veckans skojigaste – och billigaste – nyhetsutspel. Och då tänker jag inte på Örebros miljonbidrag till ÖSK och KIF… Märkligast var nämligen att kommunledningen hittade ett sätt för miljöpartiet att acceptera deltagande på Örebro Promotions stora Promotionbåt: man gav ekonomikontoret i uppdrag att utreda om man möjligen skulle kunna köpa utsläppsrätter någon gång i framtiden för att kompensera det faktum att båttrafiken släpper ut gifter… Det är verklig ”action” det! Kommunledningen sa alltså inte: ”nu gör vi det här!” eller ”nästa år köper vi utsläppsrätter!”. Man sa: ”vi ska utreda om det kanske går”. Någon gång. Och miljöpartiet i Örebro lät uppenbarligen nöja sig med det (tidigare år har de inte gillat kommunens deltagande på båten) och i år är det rekordmånga högerpolitiker på båten (förutom deltagarna från ”Örebro kommun”) deltar 13 personer från ”Koalitionen”, vilket ska uttydas ”Högerkoalitionen i Örebro”. (Låt oss hoppas att det är partierna själva som betalar detta – så att inte skattebetalarnas pengar går till denna rekordrepresentation – för även om jag tycker att båten är ett bra initiativ så är det rimligt om kommunens pengar inte bara går till ”ena sidans” deltagande. Tidigare år har sånt gjorts upp i samtal mellan majoritet och opposition. Men det är ju nya tider nu.).

Med tanke på att kommunledningens förra stora grepp för att lösa klimatfrågorna var att anlita en extern konsult för några hundra tusen kronor som ska gå igenom vad som gjorts i kommunen tidigare så var kanske det här ett kraftfullt slag. Åtminstone i luften.