"Moderater för sosseseger"

Jag hörde en fantastisk historia från Promotionbåten. En känd företagare i stan berättade (inför alla som var med på ett av seminarierna) att han skulle bli tvungen att trotsa sin far om några år: ”Min far är 82 år och kommer att vara 85 år 2010, men jag vet att han i alla fall kommer att slå ihjäl mig när jag berättar för honom att jag kommer att rösta på socialdemokraterna.” Jag vet inte vilket parti den aktuelle företagaren brukar rösta på (valhemlighet, ni vet),  men han är definitivt inte känd för att vara sosse.

Jag har ju skrivit förut om missnöjet med den nuvarande kommunledningen i Örebro och var och varannan dag hör jag talas om annars pålitliga borgerliga väljare som nu bestämt sig för att rösta på (s) i valet 2010. Just dessa personer kommer inte att avgöra valet (valet avgörs av åsikterna hos tusentals örebroare – men å andra sidan kan några få röster avgöra var ett mandat i Kommunfullmäktige hamnar…). Det hela har nästan fått mig att börja tycka synd om de högerpartier som styr Örebro. För om de tappar sina trognaste väljare – kommer de verkligen att kunna skaffa helt nya väljargrupper? Går det till exempel att göra ännu en ”total makeover” för moderaterna?

Ni minns de båda folkomröstningarna om EU (medlemskapet och Euroomröstningen) och flödet av ”folkliga” grupper, allt från ”Ornitologer mot EU-perspektiv” till ”Växjöpensionärer för nya mynt”? 2010 verkar det kunna skapas en stor mängd sådana grupper, fast denna gång mer osannolika.

Jag ser framför mig hur jag då kommer att arbeta skuldra mot skuldra med några nybildade grupper: ”Moderater för sosseseger”, ”Folkpartiföretagare för vänstermajoritet” och ”Förbannade kända företagare för en ny kommunledning”. Ska bli spännande.