Jag upprepar: Det blir tyvärr McCain

REV: Jag föreläste om presidentvalet i USA för en klass på Rudbecksskolan idag och min huvudpoäng var att Obama inte ens är nära att vinna valet, även om det dagligen publiceras opinionsundersökningar som visar att han ”vinner” (Hittade nu Zogby international och deras prognoser – fast jag förstår inte vad de gör annorlunda än andra… – , som tydligen tidigare visat att McCain haft ett övertag men som nu visar att Obama leder. Så, vem vet: kanske får jag fel – hoppas!). Huvudproblemet är att de flesta redovisar sympatierna för kandidaterna och även om siffrorna skulle vara trovärdiga (vilket de inte är) så är det ju – tyvärr – rätt ointressant i USA: det är ju inte folket som i direkta val utser president. Minns att Al Gore fick flest röster 2000 (borde ha haft ännu fler om inte Bush-brodern trixat i Florida), likväl blev George W Bush president eftersom han vann flest av delstaternas elektorer.

Och dessutom så visar inte siffrorna den bistra sanningen, som är:

  1. negativa kampanjer lönar sig och republikanerna är mästare på sådant (just nu kopplar de dagligen Obama till ”terrorister” och ”socialism” (här har Manuel Ferrer översatt den grövsta jag hört)
  2. valet avgörs av hur de (ofta konservativa) amerikanerna på landsbygden röstar, och dessvärre tyder rätt lite på att de är utpräglade Obamaiter. De har i snitt lägre utbildning och lägre inkomster och är inte särskilt villiga att stödja en intellektuell typ som Obama som dessutom påstås höja skatten.
  3. opinionsundersökningarna har dessutom utomordentligt svårt att visa den bubblande rädsla som många amerikaner har för att få en svart president (läs t ex i DNs reportage här)

Så, tyvärr står mitt tips fast. Jag tror att vi får stå ut med en skjutgalen republikan i Vita Huset i åtta år till (fast om fyra år hoppas jag att Hillary ger honom en match!). Och tydligen tycker Al Qaida att det vore bra. Det, om något, är väl egentligen ett argument mot McCain. Men om ett terrordåd skulle inträffa före valet så har inte Obama en chans. McCains trovärdighet i säkerhetspolitiska frågor är helt enkelt överlägsen Obamas.