Att dagtinga med sitt samvete

Det tar liksom aldrig slut. Idag gäller det kärnkraften. Finns det någon fråga där Centerpartiet inte bytt åsikt i? Finns någon fråga där Folkpartiet inte bytt åsikt? En gång i tiden visste man två saker: 1/ centerpartister brydde sig om miljön och gillade därför inte kärnkraft. 2/ Folkpartister stod upp för humanism och mångfald – även när det blåste motvind.

Mona Sahlin är klockren i sin kommentar: ”Vår utgångspunkt är given, vi vill ha en snabb utbyggnad av förnybar energi, inte en långsam och dyr utbyggnad av kärnkraften”.

Det var C-ledaren Torbjörn Fälldin som en gång lovade att inte ”dagtinga med sitt samvete”. Även då gällde det kärnkraften. Hur gör man då när man dagtingar med sitt samvete i kärnkraftsfrågan? Ja, enklast är att nonchalera forskning och marknadsekonomi: studier visar att barncancer är närmare stora kärnkraftverk och det krävs kraftigt ideologiskt präglade ekonomer för att hävda att kärnkraft är en marknadsanpassad energilösning (den klarar sig inte utan skattesubventioner).