Alla skäms – skönt att Hammarby agerar

[REV] I lördags fick vår dotter följa med på sin första fotbollsmatch (hon har tjatat, men i ärlighetens namn vet hon inte riktigt vad det handlar om). Oj, vad glad jag är för att hon inte kan läsa än (hon är 3,5år). Därmed slapp hon nämligen se den fullkomligt vidriga banderollen som hyllade en polismördare och nazist. Och jag som brukar säga att det blivit bättre, att få puckon är kvar och att stämningen blivit mer ”familjevänlig”. Och så detta. Jag känner egentligen för att upprepa mina inte helt balanserade reaktioner efter jurgårdsderbyt 2006 (som jag också skrev om i SvD).

I lördags stirrade jag spänt på klacken på norra läktaren (för en gångs skull satt jag på södra) och väntade, hoppades, hoppades och väntade på att någon skulle ta ner banderollen. Men självklart var skadan skedd. Inte bara att det nu är pinsamt att läsa artiklarna (bara en tidsfråga innan det skulle hamna i Aftonbladet) utan kanske framför allt för att det raserar så mycket. En sådan banderoll får långvariga följder.

De i klacken som håller upp banderoller som någon ger dem kommer i fortsättningen (förhoppningsvis) att vara misstänksamma och kräva att få se dem i förväg (de som höll upp banderollen kan inte anklagas, det går inte att se vad det står på en så lång banderoll när man står på läktaren). Jag var säkert inte ensam om att i lördags – för en gång skull – låta bli att lägga pengar i insamlingshinkarna som Tifo-gruppen gick runt med.

Och alla skäms. Kloke Frank Ågren tar avstånd från dumheterna, liksom BajenGruppen och alla andra tänkande människor (alla kommentarer som t ex Aftonbladet redovisar är eniga i sitt avståndstagande). Men det krävs mer. Det krävs tydliga reaktioner, ansvarstagande och åtgärder för att förhindra att dumheterna upprepas. Jag vet att det inte är Tifo-gruppens fel och att gruppen inte bör drabbas av några dårars dumheter. Men hur ska jag kunna veta att mina pengar inte går till den typen av banderoller igen? Jag vill veta vad som görs för att ”kvalitetssäkra” kommande tifon, och jag tror inte att jag är ensam om att vilja veta mer innan jag lägger pengar i tifo-insamlingen nästa gång.

Det känns bra att Hammarby under dagen gått ut med tydliga besked: föreningen kommer att agera med anledning av det som hänt. Även om de ännu inte vet hur de ska hantera situationen så är de tydliga i en ursäkt för banderollen och i ett klart besked om att banderollen inte är acceptabel.