Tror att Peter Eriksson har rätt om sjukförsäkringen (blame-game fungerar inte)

Peter Eriksson (mp) tror att regeringen kommer att falla på sjukförsäkringen. Visserligen tyder väl de flesta opinionsundersökningarna sedan lång tid att de var på väg att falla typ jättetungt redan innan de visade sin allra mest hjärtlösa sida och slängde ut tusentals människor ur ersättningssystemen och tvingade sjuka att söka jobb som de ändå inte kan göra och till och med att säga upp sig från jobb för att söka nya. Nä, sjukförsäkringen har inte regeringen (heller) skött särskilt bra. Så jag tror att Peter Eriksson kommer att få rätt (men vi måste ändå jobba, jobba, jobba för att byta regering nästa höst).

Men det är ändå häpnadsväckande hur alla borgerliga propagandister nu försöker flytta skulden. Nu säger de att allt är sossarnas fel, att vi ”mörkar” vår politik och att vi ”egentligen vill göra samma saker”. Men som Mona sa för många år sedan: försök inte gömma er bakom våra kjolar, och som Mona sa i söndagens Agenda (där hon rockade fett): det är ni som är regering – ta ansvar för er politik! Och för övrigt så fungerar inte borgarnas blame-game. Vi har inte mörkat vår politik (här finns vårt förslag i riksdagen):

  • Är man sjuk ska man få sjukpenning.
  • Människor ska få hjälp att komma tillbaka i arbetslivet. Därför har vi i vårt budgetalternativ resurser till rehabilitering, utbildning och introduktionsjobb – och där säger vi nej till stupstocken.

Hade vi fått styra hade det sett annorlunda ut. För övrigt så är även denna fråga ett bra exempel på hur högerregeringen ökat – inte minskat – utanförskapet: Under våra tre sista år i regeringen blev det färre ohälsodagar i sjukpenningen, under borgarnas tre år har det blivit fler.