Skattesänkning eller schysst ersättning till sjuka?

”Det kan vi använda till att sänka skatten”.

Kanske är det årets citat, trots att det skrevs redan 2007. I en artikel i SvD 2007-08-15 (på min födelsedag…) förklarade årets mest lyckade minister: Cristina Husmark-Pehrsson varför det är så viktigt att försämra villkoren för sjuka. I artikeln förklarar hon att försämringarna ska ”frigöra resurser” som ska användas till att sänka skatten.

Och visst finns det även en och annan rik person som får mindre ersättning när sjukförsäkringen slaktats, men i huvudsak kan man nog konstatera att sjuka personer utan alltför goda inkomster fått betala för skattesänkningar som i första hand gått till de som tjänar mest. I ärlighetens namn ska väl sägas att det inte bara är de sjuka som finansierat skattesänkningarna; en hel del har också lånats upp.

Och för den som funderar hur hon eller han ska rösta i valet i höst kan faktiskt en sökning på ”Husmark-Pehrsson” på exempelvis SvDs hemsida ge tillräckligt underlag. En otäck genomgång av hur hjärtlös politik tas fram, beslutas och verkställs.