Hinner högern sälja ÖBO före valet?

Igår eftermiddag fattade majoriteten i ÖBOs styrelse beslut om att sälja ut 1148 lägenheter. Idag på förmiddagen berättade man vilka lägenheter det handlar om.

Jag är för tillfället mest förbannad, liksom många andra örebroare. Och nu börjar arbetet mot utförsäljningen!

Det handlar om en ideologiskt förblindad utförsäljning som genomförs på tvärs mot vallöften från 2006 (då bland annat miljöpartiet lovade att inte medverka till en försäljning). Det är dessutom så att utförsäljningen genomförs utan att örebroarna fått chansen att tycka till, trots att över 10 000 örebroare krävt en folkomröstning om frågan. Om detta hade hänt om ett år skulle det varit omöjligt att driva igenom beslutet – om mindre än ett år kommer nämligen grundlagen vara ändrad så att det måste genomföras en folkomröstning om 10 000 örebroare så kräver (om 10av de röstberättigade kräver folkomröstning).

Den förändringen råder bred enighet om och de borgerliga partierna och miljöpartiet har drivit på för denna förändring. Men när det gäller örebroarnas möjlighet att påverka då väger sådana principer lätt. Nu pressas ÖBO-utförsäljningen igenom.

Klart man blir förbannad.

Den styrande högerkoalitionen i Örebro rear ut örebroarnas tillgångar. Först var det Gustavsvik som skulle säljas. Kilsbergen står på tur. Nu fattas beslut om utförsäljningen av mer än 1000 ÖBO-lägenheter. Jag tror att högerns utförsäljningar kommer att avgöra valet i Örebro – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att gå framåt tack vare vårt motstånd mot dumheterna. Högern kommer att backa. Så nu handlar det mest om hur man bäst kan göra så att affärerna och besluten skjuts på framtiden – så att örebroarna får en chans att tycka till. Det är nämligen det demokrati handlar om – att majoriteten beslutar (och för högerpolitiker som inte fattat det: majoritet innebär alltså ”majoritet av örebroarna” inte ”majoritet av de fem partier som tillsammans fått majoritet”).