Nej, det bör inte vara förbjudet att fota andra

Riksdagen har fattat många konstiga lagar. En del är harmlösa, en del är verkligt allvarliga. Kanske mest allvarliga är de som till synes verkar harmlösa.

Jag höll på att sätta morgonteet i fel strupe när jag läste i NA att några stjärnor på justiedepartementet jobbar med ett lagförslag som ska göra det kriminellt att fotografera människor utan att först be om lov. Det kan ju verka harmlöst, och en av lagens tillskyndare, folkpartisten Johan Pehrson, försvarar lagförslaget med att ”Det är väl ingen som tycker att det är okej att smygfilma eller fotografera människor i till exempel en bastu eller ett omklädningsrum?” Nej, det är det ju inte. Men sådant kan man ju redan dömas för.

En sådan lag skulle få långtgående konsekvenser. Och det skulle inte bidra till en utveckling med mer ifrågasättande, mer granskning och mer ”medborgarjournalistik”. Ta den uppmärksammade händelsen för några veckor sedan då en privatperson filmade och fotade när poliser hotade och begick övergrepp. Med den lag som folkpartiet tydligen vill införa hade polisen faktiskt haft rätt: då hade det faktiskt kunnat anses vara olagligt att fotografera poliser – även om de exempelvis skulle begå övergrepp.

Sedan skulle det dessutom vara en våt dröm för alla mediebolag och andra som vill styra all fotografering och ta betalt för varenda bild, på exempelvis konserter och andra arrangemang.

Jag är inte förvånad över att förslaget presenteras. Inte heller över att folkpartiet gillar det. Men jag skulle vara mycket förvånad om en majoritet i riksdagen röstar igenom det. Bäst att vi alla stämmer i bäcken innan floden väller fram: bäst att se till att den riksdag som väljs i höst inte består av ledamöter som lättvindigt röstar igenom sådana lagar.