Örebroflaskan – en idé som ersätter dyrt flaskvatten

Jag skulle vilja att Örebro införde något som jag valt att kalla Örebroflaskan. Att kommunen lanserade en flaska som går att fyllas med vanligt kranvatten i affärer och på andra ställen. På det sättet skulle vi minska miljöbelastningen som orsakas av transporter, plasttillverkning och plastsopor. För affärerna är det ett lönsamt sätt att ta ansvar för miljön – och att tjäna pengar. Men låt mig börja från början:

I juni 2007 diskuterade Kommunfullmäktige första gången min motion om att ”frivilligt högre vattenpris kan ge fler människor tillgång till rent vatten”. Motionen handlade om att kommunen borde erbjuda örebroarna att – frivilligt – betala mer för vattnet och att man därigenom kan stödja projekt för att ge fler människor tillgång till rent vatten (ett sådant projekt är Unicefs projekt ”En droppe vatten”).

Så här skrev jag i min motion: ”Därför bör kommunen erbjuda vattenabonnenterna att – frivilligt – betala ett högre pris för vattnet, där mellanskillnaden går till biståndsprojekt i länder som har problem med tillgången till rent vatten. Vattenräkningen skulle kunna kompletteras med en valmöjlighet där var och en, från gång till gång, själv avgör hur mycket pengar man vill bidra med till vattenreningsprojekt och liknande. En eller ett antal gånger per år kan vattenräkningen åtföljas av ett enkelt informationsblad som berättar om vattenproblemen i världen och hur den enskilde kan hjälpa till för att ge fler människor tillgång till rent vatten. Några exempel från Unicef: 80 kronor räcker till att rena 1 000 liter vatten med hjälp av vattenreningspulver, 145 kronor räcker till rent vatten för en hel familj under ett år, 560 kronor räcker till en enkel filtreringsanläggning som kan rena 80 liter vatten om dagen (fler exempel på www.unicef.se).”

Kommunfullmäktige beslutade att återremittera ärendet, istället för avslag på motionen som den då styrande majoriteten i Kommunstyrelsen (FP, M, KD, C, MP) föreslagit. Motionen har fortfarande inte fått något svar (jag tänker ta tag i det när jag blir ansvarigt kommunalråd vid årsskiftet…) men en intressant del i debatten var att den ledde till att vi slutade med vattenflaskor i Kommunfullmäktiges sessionssal; istället ställdes det dit kannor med vanligt kranvatten. Mycket smartare, både ekonomiskt och miljömässigt.

Vatten är ju nämligen en viktig fråga.

För det första så har en stor del av världens befolkning inte tillgång till rent vatten; det är ett av de absolut största globala problemen, som orsakar fattigdom, ohälsa och miljöproblem. Varje år dör två miljoner barn i sjukdomar relaterade till orent vatten och dålig sanitet. Idag saknar en miljard människor världen över tillgång till rent vatten och deras kunskaper om sanitet är undermåliga.

För det andra bidrar flaskvatten till enorma miljöproblem. Dels genom att det krävs resurser för att tillverka de plastflaskor som vi köper vattnet i och dels för att flaskorna hamnar på verkliga sopberg med plastflaskor. (Titta gärna på den skakande dokumentären ”Dyra droppar”.)

Sverige hör till den lilla skara länder i världen som inte har några större problem med tillgången till rent vatten. Därför har vi svenskar ett extra stort ansvar för att bidra till att lösa vattenproblemen i andra delar av världen. Bistånd och utveckling kan avhjälpa vattenbristen på många platser i världen. Och vi borde, genom vår vattenkonsumtion, bidra till en positiv utveckling.

Att frivilligt kunna betala mer för vattnet är en metod. Örebroflaskan är en annan.

Ursprungligen är detta en idé som jag skickade till Pressbyrån i Sverige. Jag hade stört mig på att jag inte hade mycket att välja på när jag skulle sätta mig på tåget från Stockholm: att köpa en plastflaska med vatten verkar vara det enda alternativet. Trots att både Stockholm och Örebro har bra vatten i kranarna. Så jag skickade följande idé till Pressbyrån: ”Så här tänkte jag att ni kunde göra för att göra vanligt vatten till en affärsidé (och bli en föregångare i miljöfrågor):
1. Pressbyrån säljer flaskor
2. Pressbyrån har ”påfyllningskranar” (bör väl vara skilt från handtvätten…)
3. Flaskorna får sedan gratis får fylla på i Pressbyråns butiker
Ert pris borde väl lämpligen vara: den vinst ni gör på flaskvatten (eller i alla fall nästan hela den vinsten…) + det faktiska priset på själva flaskan.”

De tackade för förslaget. Och inget hände.

Och kanske är inte marknaden mogen för att fixa det själv. Så jag tänkte att Örebro kommun kunde hjälpa dem. En enklare modifikation av förslaget innebär att Örebro kommun tar fram en flaska (jo, den får nog bli i plast) som vi säljer till självkostnadspris till de affärer som vill köpa. Samtidigt ser de till att de har en hygienisk metod för att tappa upp nytt vatten i flaskorna (det där får nog Miljökontoret och Tekniska Förvaltningen jobba vidare på, men det finns dyra kommersiella lösningar på krogar så det borde inte vara så svårt att fixa det på ett billigare sätt). Sedan får affären sälja både flaskor och påfyllning bäst de vill.

Miljön vinner. Kanske vinner även de människor i världen som saknar rent vatten: man kan ju faktiskt föreslå att det även i samband med påfyllningen finns möjlighet att bidra till exempel till UNICEFS arbete för rent vatten i världen…

För övrigt är det här en del av ett större uppdrag: ”Att skapa ett Örebro där vi alla tar ansvar för klimatet.” Jag hade tänkt uppdra åt tjänstemännen att ”återkomma med förslag på hur kommunen kan hjälpa örebroarna att ta större ansvar för klimat och miljö i sina dagliga liv – även på områden som inte rör kommunal verksamhet”. Målen finns i den utmärkta Klimatplanen och i det Miljöprogram som Kommunfullmäktige nyss antagit, nu återstår handling!