Millencolin Music Prize – 5 år senare…

Lördagen den 23 oktober 2005 spelade Millencolin i Conventum i Örebro. Tusentals örebroare var där och det var en firad hemkomst för bandet som sprider Örebro över hela världen på ett sätt som ingen annan varit i närheten av tidigare. När backdropen bakom scenen växlades till Örebros stadsvapen började en tanke gro: borde inte Örebro uppmärksamma detta band bättre. Så här skrev jag i bloggen senare på kvällen: ”Varför inte instifta ett hederspris, ”Millencolins musik-stipendium”, som ges till en grupp eller artist som genom sin musik marknadsför Örebro! Självklart skulle en omröstning bland örebroare avgöra vem som får priset och därmed skulle det knappt behöva handla om några pengar alls – hedern skulle vara det viktigaste…!” Mindre än ett år senare blev priset verklighet.

Men sedan kom valet och även om jag var med i de inledande diskussionerna kring utdelandet av det första priset, i februari 2007, så gjorde maktskiftet i kommunen att jag inte fick dela ut priset. Det var surt, det ska medges.

Nu, fem år senare, fick jag ändå dela ut priset tillsammans med Millencolin. Och det var en verkligt värdig vinnare: Janne Larsson och Kimmo Kirvesmäki, männen bakom Metallsvenskan, Virus och massor av fantastiska evenemang.

Jag berättade historien väldigt kort på prisutdelningen, och kunde inte låta bli den nostalgiska gesten att sätta på mig t-shirten jag köpte på konserten 2005 (som Erik Ohlsson efteråt berättade var specialframtagen till den konserten).