Stora möjligheter för Gustavsvik (+ multiarena och Bert och Sune-land)

Tänk er om några år: Besökare till Örebro kliver av tåget på centralen och byter till lokaltåget söderut. Efter några minuter stannar det fräscha lokaltåget vid den nybyggda stationen vid Gustavsvik där de har nära både till ett av nordeuropas bästa äventyrsbad, en 5-stjärnig camping, ett hälsocenter för friskvård, en modern multiarena med såväl travbana som friidrottstävlingar och fotbollsmatcher. Lite längre bort (sammankopplat med elbussar utan förare) finns Brunnsparken dit tusentals turister åker för att se Hjalmars populära revyefterföljare och dit barnfamiljerna vallfärdar för att skratta åt Bert och Sune samtidigt som de lär sig om naturvetenskap, teknik och klimat.

I det föregående drömstycket fanns en och en halv detalj som inte kommer att ske inom några år: elbussar utan förare kommer inte vara tillräckligt säkra och snabba om några år (tror det tar längre tid) och det är ju inte säkert att den rätta ”marknaden” för Bert och Sune-land är att bli en ”Universeum” i miniatyr. Övrigt kan mycket väl vara verklighet på mindre än 5 år. Beroende på vem som styr Örebro, så klart.

Den så kallade ”koalitionen” är inte intresserad av lokaltåg i Örebro län. De är negativa till en multiarena, har försökt sälja Gustavsviksanläggningen till vrakpris till en liten aktör, var på vippen att skrämma Hjalmar från stan och har avfärdat idéerna på ett Bert och Suneland. Så: vad som händer i området runt Gustavsvik beror helt på vem som styr Örebro.

Jag har en väldigt lång lista på saker jag ska göra veckan efter att vi fått ett klart besked från örebroarna om att vi Socialdemokrater leder en bred samling för Örebros utveckling. Men redan dagen efter att det är klart ska jag göra två saker:

  1. ta kontakt med intressenterna bakom multiarenan och säga: ”välkommen, ska vi börja diskutera detaljplan och markköp nu?”
  2. ta ny kontakt med Sören Olsson och Anders Jakobsson och säga: ”ska vi sätta oss och diskutera ett Bert och Sune-land nu?”

Jag har haft kontakter tidigare med dem i dessa frågor och de vet att jag kommer att återkomma. Vad vi självklart inte kan veta nu är vad resultatet blir – men en sak är helt säker: vi kommer att ge tydliga besked och vår grundinställning kommer att vara positiv.

Jag tror nämligen väldigt mycket på området runt Gustavsvik. Örebro har redan idag en enorm turistmagnet i Gustavsviksanläggningen (bad och camping). Gustavsvik är den fjärde mest besökta fritids- och turistanläggningen i Sverige och det är oerhört viktigt för örebroarna att människor även i framtiden besöker Örebro för dessa anläggningars skull. Därför är det bra att högerkoalitionens ideologiskt motiverade utförsäljning av anläggningen stoppades och att vi nu istället skapat en lösning där lokala företagare engagerar sig i områdets utveckling. Det kan bli riktigt spännande.

Strax bortanför Gustavsviksanläggningen har vi numera en utmärkt vägförbindelse som leder besökare direkt från motorvägen och direkt från den södra infarten till Örebro. Bortanför den bron vill ett antal intressenter bygga en multiarena som skulle bli ett flaggskepp för travsporten och skapa nya möjligheter för såväl friidrott, fotboll som annan idrott och för stora evenemang. Intressenterna bakom multiarena har tidigare varit intresserade av att bidra till utvecklingen av Gustavsvik och såvitt jag förstår kvarstår deras intresse för att investera i Örebro. Åtminstone för tillfället. Vad som händer om Örebro i ytterligare fyra år ska styras av en stoppkoalition törs man inte ens tänka på. Då kanske ”koalitionen” lyckas med sina tidigare ambitioner: att den typen av tunga etableringar hellre kan hamna i Arboga eller Karlstad…

Förslagen om en stor multiarena i området bortanför Gustavsvik skulle, tillsammans med en fortsatt utveckling av Gustavsviks bad och camping, tillföra något nytt till Örebro och skapa nya jobb och bidra till Örebros utveckling. Med rätt skyltning från motorvägen (och nya trafiklösningar på Aspholmen) skulle området runt Gustavsvik bli Örebros motsvarighet till Percy Nilssons vision om Hyllie i Malmö: ett område som får folk att svänga av motorvägen för att uppleva något mer. Hyllie är ett rätt mycket större projekt (bara Malmö Arena är ju gigantisk), men tanken går att låna.

Med två så stora magneter i området skulle det på lite sikt vara möjligt att knyta ihop Gustavsvik med Brunnsparken och skapa ett besöksmål som erbjuder bad, camping, idrott och Sveriges bästa revy – Hjalmar – i samma område. Då öppnas även möjligheter för en utveckling av Brunnsparken och ett förverkligande av idéer som till exempel Bert- och Suneland. Området Gustavsvik – Brunnsparken skulle kunna locka hundratusentals nya besökare till Örebro. Det skulle skapa hundratals nya jobb i Örebro. Vilket skulle skapa massor av nya möjligheter för en bättre skola, utbyggd förskola, bättre äldrevård, likväl som stora investeringar för att minska klyftor och skapa ytterligare jobb.

Örebro behöver en kommunledning som går framåt. När det gäller Multiarenan och ett Bert och Sune-land så är det bara ”en sida” som är intresserad. Hoppas att vi får förtroendet nästa söndag.