Nu börjar vi leverera (natt-samtrafik i höst)

Förtroende i valet gläder en några dagar, men sedan är det dags att på allvar ta ansvar och börja leverera det vi fått förtroende av örebroarna att genomföra.

En av de sakerna är att införa samtrafik på kvällar och nätter. Igår diskuterade jag med tjänstemännen och nu på morgonen har jag gett ett tydligt uppdrag att från höstens tidtabell införa samtrafik på kvällar och nätter, på åtminstone de största linjerna. På grund av det politiska läget (samstyre och omval) har jag inte kunnat ge det uppdraget tidigare så nu kommer tjänstemännen att få jobba hårt för att förverkliga samtrafik på kvällar och nätter.

En sak som är rätt frustrerande med att jobba politiskt med busstrafiken är att det tar så lång tid att genomföra förändringar som för bussresenärerna uppfattas som enkla. Nu pågår arbetet med förändringar med linjenätet som kan göras nästa vår, och i dagarna skickas den slutliga ”beställningen” på vilken busstrafik som Örebro kommun vill ha i hösttabellen som börjar i september. Därför är uppdraget om att införa samtrafik på kvällar och nätter inte helt enkelt att genomföra. I höst kommer vi att ha samtrafik på kvällar och nätter, men det är inte säkert att vi klarar det så tidigt på kvällen (vi har diskuterat att börja klockan 20 men det hinns nog inte).

Det som förts fram som viktigast i diskussionerna om bättre busstrafik och om ökad trygghet i city handlar om att det är bra om man kan följas åt till bussen sent på kvällen när det är mörkt och inte så många andra på stan. Att minska otryggheten genom att bussarna går från samma plats är ett sätt att lösa detta, och ju senare på kvällen man inför denna typ av samtrafik, ju lättare blir det (det är ju färre bussar som går sent på kvällen än tidigt).