Bör Örebro delta på världens största fastighetsmässa?

Den här veckan samlas 4000 investerare och 20000 besökare från hela världen i Cannes, Frankrike, på världens största fastighetsmässa (MIPIM). Jag är rätt säker på att en och annan tycker att det är märkligt att sju personer från Örebro kommun åker dit. Jag är å andra sidan ännu mer säker på att betydligt fler hade tyckt det varit konstigt om Örebro inte varit representerade. Det är nämligen många investeringar och därpå följande jobb som kommer att diskuteras under de fyra dagarna på MIPIM-mässan. Eftersom inget kan vara viktigare än att skapa fler jobb i Örebro har jag inte alls dåligt samvete för att jag ska ägna fyra långa dagar åt att prata med fastighetsägare och andra i Cannes (däremot har jag dåligt samvete för att frun får dra ett tyngre lass denna vecka med barn och annat).

Beräkningar från Stockholm Business Alliance (som Örebro är medlemmar i och vars monter vi står i) visar att det kommer att investeras 500 miljarder kronor i Stockholms-/Mälardalsregionen fram till år 2020. Många av de som kan tänka sig att stå för dessa jobbskapande investeringar kommer att vara i Cannes denna vecka. Jag tror att det vore dumt av Örebro om vi lät bli att vara med där en del av dessa investeringar diskuteras. Det är väl använda skattepengar att visa intresse för nya investeringar i Örebroregionen och att skapa kontakter med investerare som bör veta vilken kraftigt växande stad Örebro är. Näringsliv och offentliga aktörer i Stockholmsregionen deltar tillsammans för att visa omvärlden att det är attraktivt att investera här och att det är väldigt enkelt och snabbt att investera i Sverige.

Jag har inte varit på MIPIM-mässan tidigare men de som varit med vittnar om intensiva dagar med möten från morgon till kväll. Många kontakter skapas som sedan självklart följs upp efter mässan (och en reserapport skrivs). Tidigare mässor har lett till möten och besök i Örebro både från nationella och internationella företag som velat diskutera investeringar.

MIPIM är världens största årliga mötesplats för fastighetsbranschen. Det finns få tillfällen likt detta, där så många internationella beslutsfattare samlas på en plats. Min vecka är till ungefär hälften redan fulltecknad med möten med investerare och fastighetsbolag som vill höra mer om Örebro och Stockholmsregionen, i övrigt kommer jag att försöka fylla resten av tiden med möten med företag och andra jag träffar på plats.

Och ifall någon undrar över det där med ”lyxliv” som bland annat Aftonbladet skrev om häromdagen: sju personer (varav två politiker: jag och Lennart Bondeson, KD) åker från Örebro kommun, vi bor för 1250 kr/natt (tre nätter) på ett tvåstjärnigt hotell i en förort till Cannes. Flygresan kostar 7000 kr per person (tur och retur) och mässan kostar 5000 kr/person. Vi låter oss inte bjudas på middagar och liknande vilket självklart gör att det tillkommer kostnader för en del måltider, seminarier och liknande (alternativet: att låta företag bjuda skulle vara rätt tvivelaktigt).

Som en jämförelse kan man väl konstatera att om deltagandet på mässan så bara leder till ett enda nytt jobb så har deltagandet lönat sig för skattebetalarna i Örebro efter lite drygt ett år. Det gäller om man bara räknar på genomsnittslönen för arbetare på 24000kr/månad och att kommun och landsting får 31,90 av varje hundralapp så att vi kan förbättra vård, skola, omsorg, fritidsgårdar, bussar och mycket mycket annat. I verkligheten leder ju dessutom varje nytt jobb till fler jobb eftersom pengarna används till att handla, att betala för en bostad (som någon annan bygger…) och så vidare.