Viktig medverkan på världens största fastighetsmässa

Den här veckan har en delegation från Örebro kommun marknadsfört Örebroregionen på världens största fastighetsmässa (det skapade debatt på bl a na.se). En del av de frågor som ställts har jag svarat på här. Vi ägnade några intensiva dagar åt att marknadsföra och ”sälja in” Örebro till investerare, fastighetsbolag och andra som kan skapa fler jobb i Örebro. Fler jobb leder till mer skatteintäkter som ger mer pengar till skola, vård och omsorg. Några exempel på nyttan med deltagandet, nu när vi kan sammanfatta veckan:

 1. Åtminstone 3-4 (förmodligen fler) av de kontakter som vi fått under veckan (och som vi ska fortsätta samtalen med) hade vi aldrig fått kontakt med om vi inte varit med på MIPIM-mässan. Det kan innebära nya jobb även om det mesta självklart inte sker omedelbart.
 2. Mässveckan ger tillfälle till samtal med företagsledning i företag som vi har kontakt med, men som vi annars aldrig får utrymme att diskutera mer ingående med. Vi har träffat 3-4 företagsledningar och fått chans att diskutera Örebros utveckling, gemensamma ambitioner, konkreta projekt och annat.
 3. Dessutom inspiration från montrar och utställningar samt från seminarier.

För dem som undrar över vad vi gjorde under dagarna på mässan så sammanfattar jag dagarna här:

Torsdag 8/3 (och fredag 9/3) (utgår från twittrandet under dagen, följ gärna på www.twitter.com/bjornsundin):

 • Klockan 8: ”Stockholmsregionens seminarium om vad som är på gång i regionen, topprankad i världen för investeringar. Nr1 enligt fDi/Financial Times” Presentation av vad som är på gång i regionen och samtal med kommuner och företag inom Stockholms-regionen.
 • Klockan 10.30: ”Bra träff med Nordens största fastighetsägare inom logistik. De vill ‘sälja Örebro’ och vi diskuterar etableringar upp till 100000kvm.” Vi är överens om att de ska presentera utpekade lägen i Örebro i sina kundkontakter, vilket förhoppningsvis leder till ännu fler etableringar av logistikföretag i Örebro.
 • Klockan 14.30: ”Seminarium om ‘billigare bostäder’. Just nu om energieffektivisering (där Örebro går före med hårdare krav 2013), gör boendet billigare” och ”Svensk arkitektbyrå (AIX) om modulbyggande i ‘träcontainers’, (projekt i Kina). Spännande kombination av prefab, klimatsmart o snyggt” Gjorde upp med svenske arkitekten om att träffas, han berättade om kontakter med träleverantörer i regionen: kan både vara ett sätt att bygga snabbt, klimatsmart och snyggt i Örebro och att skapa exportintäkter för regionen. Spännande område att fortsätta arbeta med.
 • Klockan 16: ”Seminarium om byggande, finansiering och vad människor vill med boende i framtiden. Brittiska exempel relevanta i Örebro också.”
 • På kvällen middag och diskussion med fastighetsbolag inom logistikbranschen som varit viktiga i etablerandet av Örebro som logistikcentrum, och som nu vill vara med och utveckla ännu mer. Mycket givande samtal som ganska snart bör kunna leda till stora investeringar.
 • Fredagen ägnades åt hemfärd: avfärd från hotellet klockan 8 och hemkomst lagom till tårtan på sonens 2-årskalas klockan 18.

Onsdag 7/3 (utgår från twittrandet under dagen, följ gärna på www.twitter.com/bjornsundin):

 • Klockan 9.30: ”Med Castellums ledning (som bl a äger Aspholmen) med fastigheter värda 34 miljarder, investerar 1-2 mdr/år). Och som vill växa i Örebro.” Bra samtal om Castellums syn på Örebro, om deras affärsidé och om möjliga investeringar framöver i Örebro. Möten inbokade framöver: kommer att ge resultat inom några år.
 • Klockan 11: ”Seminarie om ‘urban logistics’: om exempel på hur man får effektiva/gröna transporter inne i städer. En utmaning för ett växande Örebro.”  och ”Spännande lösningar på ‘samordnad varudistribution’ med platseffektiva logistikcenter i städer, med t ex elbilar som distribuerar vidare.” Ska försöka återkomma om detta väldigt spännande ämne. Örebro kommun arbetar med ett projekt för ”samordnad varudistribution” till kommunala verksamheter, vilket innebär att alla leveranser ska gå till en omlastningscentral så att det blir färre bilar till varje förskola/skola/vårdboende etc, mindre utsläpp, lättare att upphandla t ex lokala odlare och mycket annat. På seminariet beskrev de huvudsakligen storskaliga lösningar för till exempel Paris och andra storstäder – men mycket går att tillämpa även i Örebro.
 • Klockan 14: ”På branschmingel med Veidekke: har bokat in Örebrobesök med 3 fastighetsägare/investerare som vill etablera sig i Örebro. Mest bostäder.” Vi träffade flera bostadsbyggare och några andra investerare. Vi diskutera vidare: många vill investera i Örebro.
 • Klockan 16: ”Märklig upplevelse med mingel på lyxbåt i hamnen. Men givande: värdarna/investerarna hade ideer de ville genomföra i Örebro. Träff bokad.” Kapitalstarka investerare hade massa olika idéer, varav de var intresserade av att diskutera att etablera de flesta koncept i Örebro. Det gällde både bostäder, småindustrilokaler och andra affärsidéer.
 • Kl 17-19: Tittade i montrar och betade av dagens inkorg: ”Sitter ner efter att ha varit utan wifi hela dagen: 38 mail +meddelanden på Facebook o Twitter. Snart måste jag gå vidare.”
 • ”På Stockholmsregionens mottagning: hamnat bredvid seniorbostads-VD vars far drev företag i Örebro! Vi ska höras om bygge av nya bostäder.” och ”Har nu diskuterat bygge av vårdboende i Vivalla. Det visar sig att bordsgrannens företag bygger vårdboenden. Vi ska höras kommande vecka.” Jag missförstod i och för sig: det var farfadern som drev företag i Örebro. Men vi ska likväl diskutera både om det kan vara intressant att företaget bygger det planerade vårdboendet i Vivalla (ska stå klart inom några år), seniorbostäder i stadskärnan, kanske i Vivalla och i andra intressanta lägen.
 • Tillbaka till hotellet vid 23. Efter en kort promenad resten av dagens mail, skrivande av detta inlägg och genomgång av dagens nyheter. God natt…

Tisdag 6/3

 • Klockan 5.20 hämtade minibussen för transport till Arlanda. Två timmars bussresa var rätt lagom för att hinna diskutera både upplägget på veckan och en del andra aktuella projekt som inte hunnits stämmas av.
 • Flyget gick 9.30 och förutom att checka in hann vi inte mer än att äta en snabb frukost innan planet gick.
 • Vi landade i Nice klockan 12.35 (flygresan ägnades mest åt allehanda diskussioner, läsning och lite sömn) och åkte då direkt till hotellet där vi checkade in.
 • Förutom en snabb lunch på stan (pizza på stan som vi betalade själva, ifall någon undrar) åkte vi sedan till mässområdet för att registrera oss och vara med i Stockholmsregionens mingel i montern. Under två timmar i montern träffade vi både kommuner i Mälardalen och i resten av Sverige (vilket var intressanta samtal som också bidrar till att ”placera” Örebro i människors medvetande) och investerare. Bland annat marknadsförde jag Örebro som logistikstad och som stark tillväxtort för en av USAs stora fastighetstidningar  och lockade ett stort kapitalförvaltarbolag att besöka Örebro och se om de inte kan bidra till att få igång en del byggprojekt som idag bara väntar på att få finansieringen klar.
 • Efter timmarna i montern promenerade vi till den restaurang där Hemsö fastigheter informerade om sitt företag och sin verksamhet: de bygger i snitt bland annat en skola och ett äldreboende per år i olika delar av Sverige (förutom verksamhet i Tyskland), vilket ger dem mer kunskap om den typen av byggen än de flesta kommuner har möjlighet att skaffa sig. Vi diskuterade med dem om att de borde etablera sig i Örebro, och bokade in ett möte framöver då de kommer för att diskutera vidare. Och kanske borde de bygga det planerade vårdboendet i Vivalla? I samband med mötet åt vi middag (som de fakturerar – vi låter oss inte bjudas på sådant) och diskuterade olika projekt med både Hemsös medarbetare och med kommuner som redan arbetar med företaget.
 • Vid 22-tiden tog vi gratisbussen till hotellet (som ligger en bit utanför Cannes) och alla gick upp på sina rum. Gissningsvis för att, som jag, gå igenom dagens mail (cirka 40 mail) och i övrigt gå igenom vad som hänt hemma i Örebro. Och när klockan är tolv och dagen sammanfattats är det dags att avsluta dagen…