Attraktivare City i Örebro

Pressmeddelande från 4/5 om ett citypaket för en mer attraktiv stadskärna:

För att stärka den centrala stadskärna i Örebro och anpassa city efter en ökad befolkning och en ökad turism presenterar nu den politiska majoriteten i Örebro ett så kallat ”Citypaket”. I paketet ingår många insatser för en förbättrad stadsmiljö på kort och lång sikt. Programnämnd samhällsbyggnad kommer att fatta beslut om paketet på sitt möte 8 maj.

– Citypaketet ska stärka stadskärnan. Samtidigt som vi ger resurser till mer städning och arrangemang fortsätter arbetet med fysiska förändringar, bland annat anser jag att idén om att binda ihop Våghustorget och Stortorget genom ett glastak över Köpmangatan bör utredas på allvar utifrån det förslag som fastighetsägare tidigare presenterat, säger Björn Sundin (S) ordförande programnämnd samhällsbyggnad.

Kommunen arbetar tillsammans med City Örebro (som representerar fastighetsägare och handlare i Örebro city) med målsättningen att Örebro ska utses till årets Stadskärna. Nu ges utökade resurser till City Örebro att stärka stadskärnan bland annat genom utveckling av torgen i dialog med handlare, fastighetsägare och andra. Pengar avsätts också för förbättringar, pengar som ska motsvaras av satsningar från fastighetsägare och andra.

– Vi vill att fler människor ska upptäcka vad vår stad har att erbjuda. Människor från hela vår kommun, men också de som väljer att göra mer långväga besök till vår stad, ska känna att det är i Örebros city man får ett stort utbud av kultur, nöje, handel och att det finns inom korta avstånd, säger Hannah Ljung (C) vice ordförande programnämnd samhällsbyggnad.

City Örebro tilldelas resurser för att ta fram metoder och aktiviteter som ska bidra till en attraktivare stadskärna. Bland annat kommer man utveckla kulturarrangemang, få fler att åka miljövänligt till city och inrätta Cityvärdar som ska se till att staden hålls ren.

– Genom förra årets Open art med den välkända kaninen har Örebro satt sig på kulturkartan. Med Citypaketet säkrar vi upp att Open art återkommer nästa år. Det är viktigt med kulturarrangemang i city. Därför kommer arrangemanget Sommarscen som genomfördes 2011 återkomma till sommaren, säger Behcet Barsom (KD) presidieledamot programnämnd samhällsbyggnad.

Ett mer långsiktigt projekt startas samtidigt där kommunens olika förvaltningar, tillsammans med till exempel City Örebro, ska diskutera mer omfattande förändringar.