Skulle röstat ja till "lån" till Örebrohockey – om frågan varit aktuell…

Ibland går det snabbt i politiken…

Ärendet om ”villkorat kapitaltillskott” till Örebro hockey utgår från dagens Kommunstyrelsemöte. Anledningen är att det visar sig att Örebro Hockey uppger att de redan ”låst” sitt bokslut och att ett ”lån/bidrag” från Örebro kommun därför inte påverkar årets negativa resultat. Samtidigt har det klargjorts från HockeyAllsvenskan AB och Ishockeyförbundets prövning av ekonomin att Örebro Hockey kommer att få chansen att presentera en handlingsplan och en budget i balans för nästkommande verksamhetsår, vilket Örebro Hockey redan har gjort. Denna information har inte Örebro kommun fått tidigare. Vi har anledning att diskutera detta på kommande ett möte mellan Örebro kommun och Örebro Hockey.

Frågan gällde om Örebro kommun skulle ”låna ut” 1 miljon kronor för att Örebro Hockey ska få plusresultat i årets bokslut och därmed inte flyttas ner i seriesystemet. Vi är överens med hockeyklubben om att pengarna skulle betalas tillbaka när de får överskott (förhoppningsvis med början redan nästa år) och anledningen till årets dåliga ekonomi är bland annat att alla loger och sittplatser inte varit klara denna säsong. I och med dagens besked finns ingen anledning för Örebro Kommun att hantera ansökan från Örebro Hockey.

I sak hade jag varit beredd att rösta för att kommunen ska ”låna ut” pengar om det krävts för att klubben skulle få chansen att sportsligt fortsätta konkurrera om en elitserieplats. Om klubben åker ur skulle Örebro kommuns ekonomi drabbas negativt och vi skulle få mindre pengar till sjuksköterskor, lärare och annan viktig välfärdspersonal. Då skulle vi inte få lika mycket intäkter från Behrn Arenas ishall, vi skulle gå miste om jobb och turistintäkter i samband med hockeymatcherna och mycket annat. Summan skulle vara att Örebro växte sämre, att färre jobb skapades och att många örebroare skulle sörja förlusten av ett elithockeylag.