I Shanghai för att skapa fler jobb i Örebro-regionen

Förra veckan tillbringade jag i Shanghai för att bidra till fler jobb i Örebro genom att vi försökte locka investerare/etableringar. Jag kunde inte twittra eller skriva på Facebook eftersom de är spärrade i Kina, så jag har i efterhand sammanfattat veckan (här). Och här har jag skrivit några ”frågor och svar”.

Syftet med resan var att möta investerare, företagarrepresentanter, företag och företagare för att skapa en dialog som kan leda till jobb i Örebro. Med på resan var representanter från Örebro, Kumla, Hallsberg (som samarbetar inom ”Logistikregionen”), Regionförbundet, Örebro Airport, Örebroterminalen m fl.

Vi tror att resan kan leda till nya jobb i Örebro-regionen, och ju fler jobb vi kan skapa desto mer resurser kan vi skapa till välfärden – till skolan, vården och omsorgen. Vi kan inte veta om det kommer att lyckas: det finns självklart inga garantier. Men är det bättre att inte göra något? Ska vi acceptera dagens arbetslöshet? Är det inte kommunens uppgift att bidra till att nya jobb skapas?

Kina är en dominerande aktör i världsekonomin där tillväxttakten är otroligt hög. Och om Örebro kan vara en del av det är det bara positivt. Även om det bara handlar om en pytteliten del så blir det otroligt mycket pengar. Kina är världens största exportör och Shanghai är en av de största logistiska hubbarna i världen. Shanghai är Kinas största stad med 23 miljoner invånare och (numera) världens största hamn. 2010 gjordes 29 miljoner containerlyft i Shanghai, och från flygplatserna transporterades 71 miljoner passagerare och 3,7 miljoner ton gods… Och Kina ser sig om efter partners i resten av världen: det uttalade syftet är att ”go global”.

Örebro-regionen har ett bra logistiskt läge i Sverige och Skandinavien, som skulle kunna utnyttjas bättre för ekonomisk tillväxt och nya jobb. När vi nu är hemma fortsätter arbetet: då ska vi se till att resan leder till resultat och förhoppningsvis kommer vi framöver se nya jobb i Örebro, som är resultatet av det arbete som bedrivs – och där denna resa är en del.

(Staffan Werme (fp) har tydligen i ett låååångt pressmeddelande ifrågasatt även denna resa – här är NAs artikel efter det– och kopplat ihop den med Örebros medverkan på världens största fastighetsmässa i mars, som han också var emot. Här kan du läsa varför det var bra att vi var med på den mässan och här kan du läsa om programmet på den mässan).