Det här är på allvar (om kriminella gäng)

I våras köpte Örebro kommun den fastighet där det kriminella gänget Romanos höll till. Syftet var att försvåra för gänget att etablera sig i Örebro och självklart skedde hela processen i samråd med polisen. Vi samarbetar med polisen kring all organiserad brottslighet men kommenterar normalt inte hur. När NA ville intervjua mig valde jag dock nu, i efterhand, att svara på NAs frågor.

Skälet till det är rätt personligt. För mig och för många andra.

Låt mig berätta om de oroliga tjänstemän som hörde av sig i våras. De hade läst att moderaterna ville att kommunens handläggare skulle göra polisens arbete när det gäller insmugglad tobak och alkohol. Det gjorde tjänstemännen livrädda. De blev lugnade när jag försäkrade att alla övriga partier avfärdat moderaternas förslag. Uppgiften är, för det första, en polisiär uppgift. För det andra är det inte lämpligt att berätta offentligt om vilka insatser vi planerar mot kriminella gäng. För det tredje är det inte lämpligt att skapa partipolitiska konflikter runt arbetet mot kriminella gäng. Alla andra partier inser detta. Alla utom moderaterna.

Det är klokt att göra åtgärder mot olaglig försäljning av tobak och alkohol, men är det vettigt att tvinga kommunala tjänstemän utan polisutbildning och motsvarande kunskap att ge sig in i konfliktsituationer med kriminella gäng? Nej, självklart är det inte det. Eftersom – än en gång – det är polisens uppgift (om moderaterna har synpunkter på polisens arbete borde de prata med sin partikamrat, justitieminister Ask, om det).

Därför blev tjänstemännen rädda. Och därför så var det ingen – ingen – utom Anders Åhrlin (m) som argumenterade för förslaget. Övriga partier (även övriga partier i opposition) satt tysta.

Men Moderaterna tvekade inte: deras enda syfte är att hitta utspel om brottslighet. Moderaterna bryr sig då inte om att de därmed får kommunala tjänstemän – och politiker – att oroa sig för sin säkerhet.

För det här är på allvar. När dessa frågor har diskuterats på bland annat Kommunstyrelsens möten har vi socialdemokrater vädjat – ja, vädjat – till Anders Åhrlin om att inte göra partipolitik av dessa frågor. För dem som är inblandade i beslut och handläggning av dessa frågor är det nämligen väldigt olustigt. Förutom vittnesmålen från kommunala tjänstemän och andra kan jag gå till mig själv.

När jag handlägger ärenden som rör kriminella gäng är det obehagligt.

Det är obehagligt när vi fattar beslut om att köpa en fastighet för att stoppa ett kriminellt gäng.

Det är obehagligt att få genomgångar om säkerhetsläge och bedömningar kring detta.

Det är obehagligt att skriva på uppsägning av hyreskontrakten (som jag exempelvis fick göra när det gällde Bandidos på Holmen 2011).

Det är obehagligt när fängslade personer som misstänks ha kopplingar till Bandidos hör av sig efter att de fått uppsägningen sänd till sig (i just det fallet var dock mannen arg på att vi trodde att han hade något med ”de där” att göra).

Det är obehagligt eftersom polisen och andra rekommenderar att man inte pratar i onödan om sån’t här.

Det är på grund av det här obehaget, och erfarenhet från andra håll, som rådet är att vi ska uppträda samlat och inte skapa måltavlor i onödan.

Och då hör jag moderaternas radioreklam. Moderaterna lägger en stor del av sin valbudget i Örebro på att prata illa om andra. I en radioreklam som de (enligt egen uppgift) sänder 20 gånger per dag säger de: ”Har du någonsin hört socialdemokraterna prata om hur Örebro ska bli tryggt. Inte jag heller.” Ni noterar att Anders Åhrlin i reklamen säger ”prata”. Inte handla. Prata.

Att just detta pratande från Anders Åhrlin skapar obehag (och möjligen även hotbilder) mot tjänstemän och politiker bryr sig vare sig moderaternas kampanjledare eller deras företrädare om. Det borde det dock göra, bland de politiker som är med och fattar beslut om exempelvis köp av fastigheter för att försvåra för kriminella gäng finns ju nämligen även moderater. Även de kände, rimligen, obehaget när de var med och fattade beslutet.

Men Moderaterna fortsätter försöka göra partipolitik av arbetet mot den organiserade brottsligheten, trots att polisens rekommendation är att vi just inte ska göra det. Och medan tjänstemän och politiker i kommunen (tillsammans med poliser och andra) utsätter sig för fara när de gör insatser i arbetet mot de kriminella gängen pratar moderaternas företrädare bara på och gör utspel som riskerar att förvärra situationen.

När NA intervjuade mig igår skojade jag och sa att Anders Åhrlin beter sig lite som uppfinnaren i den gamla tv-serien Lorry, han som kommer på massor av galna idéer men som sedan får medge att ”jag tänkte inte på det”. Det var nog en dålig liknelse. Lorry var nämligen roligt. Det här är på riktigt.