Örebro + Austin = sant? Kreativitet, klimat, naturvård och nya jobb

På söndag åker jag till Austin, Texas/USA för vad som kan bli den mest utmanande och framgångsrika tjänsteresa jag någonsin åkt på. Eller så blir det ”bara” en intressant och lärorik resa där jag får förmånen att skryta om Örebros framgångsrika arbete när det gäller miljö, energi, klimat och natur…

Skälet till att jag åker till Austin är Live At Heart. Som så mycket annat som händer i Örebro så är det de två entusiasterna Anders Damberg och Johannes Nilsson (som ligger bakom Live At Heart) som fött idén och tagit initiativet som vi nu går vidare med. (Läs mer om Live at Heart här.)

I våras fick Örebro kommun ett mail från Austins ”International Economic Development Manager” som undrade om inte städerna Örebro och Austin borde diskutera samarbete, som ett nästa steg i det utbyte som sker mellan Live At Heart (Sveriges största musikfestival, i konserter räknat) och SXSW (världens största show-casefestival). Särskilt intressant bedömdes det vara att diskutera samarbete kring miljö-, natur- och klimatfrågor. Det är nämligen ett område (av många) där Austin sticker ut bland amerikanska städer. Mailet var i sin tur resultatet av den marknadsföring av Örebro som Anders och Johannes bedrivit under åtskilliga resor till Austin. Allt ytterligare förstärkt av att den ändlösa urkraften Bijoy Goswami när han besökt Örebro förälskat sig i Rynningeviken och fascinerats av den omvandling som förvandlat den före detta soptippen till ett fantastiskt naturreservat. (Du har väl inte missat den sex minuter långa film som Atlas Copco gjort om omvandlingen av Rynningeviken, mer än 1000 personer har sett den sedan i fredags…)

Så nu åker jag till Austin och där har både staden Austin, Bijoy Goswami och andra arrangerat möten där jag får träffa intressanta personer som vi kan lära av – och som vi kan få intresserade av det föregångsarbete vi gör i Örebro. Dessutom ska jag besöka SXSW ECO, som är den stora miljö- och klimatkonferens som fötts ur live-musik-festivalen SXSW. Man kan delvis se det som en resa för att rekognosera inför kommande år, men lika mycket för att knyta kontakter som kan ge Örebro mer kunskap, skapa nya jobb och göra Örebro grönare och mer klimatsmart.

Vår förhoppning är att vi nästa år ska medverka och berätta om Örebros arbete med omvandling (och tillgänglighet) till naturområden med Rynningeviken som strålande exempel, om vårt arbete med hållbar energiproduktion och det strategiska klimat- och miljöarbete som Örebro sedan många år bedriver. Med mig har jag både filmen om Rynningeviken och en fullmatad presentation av Örebros arbete på ett antal områden relaterat till klimat, miljö och natur.

Ett av alla de företag/personer jag ska hinna träffa under knappt fyra dagar i Austin är konsultföretaget Pecan Street som driver intressanta och viktiga forsknings-/utvecklingsprojekt som vi kan lära av – och lära till. Pecan Street jobbar bland annat med forskning och utveckling av hållbara energilösningar (mätning, effektivisering och liknande) och borde till exempel vara intresserade av ÖBOs enormt framgångsrika arbete med att mäta (och minska energiförbrukning). Samtidigt som Pecan Street och andra företag på den gigantiska amerikanska marknaden självklart är av intresse för Örebro-företag som vill utveckla sina metoder. Läs mer om ett spännande projekt som Pecan Street driver i Austin-stadsdelen Mueller här. (Mycket av detta görs redan i många av ÖBOs lägenheter i Örebro.)

Om resan resulterar i studieresor till Örebro, till medverkan på nästa års SXSW ECO, till ett formaliserat samarbete mellan Örebro och Austin eller om det ”bara” leder till nya idéer till Örebros arbete och ett utvidgat samarbete kring Live At Heart kan vi inte veta på förhand. Men vi har höga förhoppningar och det verkar finnas ett ömsesidigt intresse av att lära av varandra inom de ödesfrågor som miljö-, klimat- och naturfrågor är.

Och Austin är Austin: ett kreativt centrum i USA där forskning, kreativa näringar och kultur är en viktig beståndsdel och där jobbtillväxten är imponerande. Med sina dryga 820 000 invånare är det USAs 13:e största stad och av tidningen Forbes rankat som den mest framgångsrika storstadsregionen i USA när det gäller jobbskapande. (Jonas Hellman utvecklar varför vi bör studera Austin närmare här.)

Om Örebro kan utöka samarbetet med en stad som Austin kommer det att ha positivt resultat. Mest konkret förmodligen för Live At Heart och musikbranschen, men även för miljöarbetet och för att skapa ökade intäkter till besöksnäringen genom såväl studieresor som fler besök till Örebro.