Om mig

Jag har varit kommunalråd (s) med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor i Örebro 2011-2017 och ledde då arbetet med att öka bostadsbyggandet och snabba på de kommunala processerna kring planering och byggande. Örebro är en av de kommuner där det byggs flest bostäder och lyfts ofta fram i de nationella diskussionerna om ökat byggande. Från bottennoteringen 2010 (160 färdigställda bostäder) håller Örebro nu en hög takt på nyproduktion och 2016 färdigställdes 2100 bostäder, vilket var nytt rekord för staden men också mest i landet per invånare. Även om jag visste att det inte var aktuellt så var det roligt att en del nämnde mitt namn när en ny bostadsminister skulle utses våren 2016 (bland annat av Marcus Oscarsson i TV4…).

Bor med familjen i Örebro och är 47 år (född 1970), har tidigare i livet jobbat som bland annat journalist, pressansvarig, förbundssekreterare och egen företagare (inom kommunikation).

Som kommunalråd för och ordförande i Programnämnd Samhällsbyggnad hade jag det övergripande politiska ansvaret för Samhällsbyggnadsområdet (stadsplanering, trafik, fritid, kultur, miljö med mera).

Jag kan inte ta åt mig äran av alla de utmärkelser som Örebro fått under senare år, men är stolt över att ha fått jobba nära alla de tjänstemän och politiker som drivit arbetet. Sedan 2011 har Örebro blivit Årets Friluftskommun fyra gånger (2012, 2013, 2014, 2017), Årets stadskärna och Årets miljöbästa kommun 2015, samt Årets Arkitekturkommun 2017, för att bara nämna några utmärkelser.

Jag har varit en känd politiker i Örebro i närmare 20 år, de senaste tio åren som heltidspolitiker.

Under åren 2002-2006 jobbade jag på Vårdförbundets nationella kansli nära förbundsordföranden (Eva Fernvall-Markstedt och senare Anna-Karin Eklund) som Förbundssekreterare (dessförinnan Pressansvarig) och ledde under många år arbetet med att utveckla Vårdförbundets aktiviteter under Almedalsveckan.

Som Pressekreterare på TCO arbetade jag nära organisationens ordförande (Inger Ohlson och senare Sture Nordh) och samordnade aktiviteterna bland annat kring uppmärksammade utspel om exempelvis skatteavdrag för hushållstjänster och i en av 1999-års mest uppmärksammade kampanjer: den så kallade pitt-kampanjen om kvinnors situation i arbetslivet.

Jag har suttit i kommunfullmäktige i Örebro sedan 2002 (fick förnyat förtroende av socialdemokraterna och av örebroarna i valen 2006, 2010 och 2014).

2007-2010 jobbade jag som kanslichef för Socialdemokraternas oppositionskansli i Örebro och under de åren ägnade jag mig åt vård- och omsorgsfrågor i Örebro kommun. I mars 2010 bytte jag uppdrag och blev andre vice ordförande i Fastighetsnämnden i Örebro, som har ansvar för huvuddelen av de kommunala verksamhetslokalerna.

Innan dess var jag ordförande i Kultur- och medborgarnämnden (tillträdde mitt i mandatperioden – 16 november 2004). Kultur- och medborgarnämnden (numera Kulturnämnden) styr bland annat över fritidsgårdarna, kulturskolan, biblioteken och annan kulturverksamhet. Tre väldigt konkreta resultat av dessa år i KoM är Millencolin Music Prize, Kulturhuset i Örebro och Ronnie Peterson-museet. Fast även om dessa exempel visar att man kan uträtta saker i den ”tröga politiken” (vilket jag är omåttligt stolt över) så visar de ännu mer på vad som kan uträttas när det finns eldjälar som med stöd från kommunen kan uträtta storverk.

Övrigt om mig (här finns hela mitt CV):
1989 studenten från 3-årig ekonomisk linje på Bregårdsskolan i Karlskoga
1989-1990 värnplikt som KB-elev på I3, Örebro (Kadettskola på I2, Karlstad)
1990-1991 valombudsman för Socialdemokraterna i Karlskoga
1991-1994 gick jag Informationslinjen på Högskolan i Örebro
1994-1995 jobbade jag som politisk sekreterare på kommunalrådskansliet i Örebro
1995-1996 jobbade jag som ledarskribent på Karlskoga Kuriren
1996-2000 jobbade jag som pressekreterare på TCO.
2000-2002 jobbade jag i det företag, Ordbehandlarna, som jag hade tillsammans med min fru och några vänner.
2002-2006 jobbade jag som pressansvarig och senare som förbundssekreterare på Vårdförbundet.
2007- kanslichef för Socialdemokraternas oppositionskansli i Örebro kommun
2011- 2017 kommunalråd (s) med ansvar för samhällsbyggnadområdet, Örebro kommun

Mitt livs tre största kärlekar är min fru och mina barn (en dotter och en son). Hammarby IF kommer därefter (men jag har försäkrat min fru om att hon och barnen kommer lååångt före…).

Nedan länkar till högupplösta bilder:

Denna bild är tagen av Mikael Enbom och får användas om fotografens namn anges.

 

 

Denna bild är tagen av Elin Lawergren (FreakFabrik.se) och får användas om fotografens namn anges. Om bilden ska spridas i stora sammanhang bör en kontakt tas med Elin först.