Om mig

Jag heter Björn Sundin, är 46 år gammal (född 1970) och bor i Örebro. Jag är socialdemokrat och sitter sedan valet 2002 i kommunfullmäktige i Örebro (fick förnyat förtroende av socialdemokraterna och av örebroarna i valen 2006 och 2010). Från 2011 är jag kommunalråd för Socialdemokraterna i Örebro och ordförande i Programnämnd Samhällsbyggnad med ansvar för Samhällsbyggnadsområdet (stadsplanering, trafik, fritid, kultur, miljö med mera).

Är stolt över att Örebro växer snabbt och hållbart, men inte nöjd. Vill fortsätta arbetet för att möjliggöra Örebros fortsatta växande genom att det byggs fler bostäder och företagslokaler, att vi planerar hållbart och tätt och att vi kan resa och transporter hållbart – både med cykel (i stan) och med tåg (till exempelvis Stockholm och Oslo).
Bor med familjen i Örebro och är 46 år, har tidigare i livet jobbat som bland annat journalist, pressansvarig, förbundssekreterare och egen företagare (inom kommunikation).

2007-2010 jobbade jag som kanslichef för Socialdemokraternas oppositionskansli i Örebro och under de gångna åren ägnade jag mig åt vård- och omsorgsfrågor i Örebro kommun. Jag var, sedan årsskiftet 2007, talesperson för socialdemokraterna i äldrevårdsfrågor och andre vice ordförande (oppositionsledare) i Vård och omsorgsnämnd Väster (som är en av två driftsnämnder med ansvar för äldrevården i Örebro). I mars 2010 bytte jag uppdrag och blev andre vice ordförande i Fastighetsnämnden i Örebro, som har ansvar för huvuddelen av de kommunala verksamhetslokalerna. Jag lämnar det uppdraget vid årsskiftet.

Innan dess var jag ordförande i Kulturnämnden (tillträdde mitt i mandatperioden – 16 november 2004). Kulturnämnden styr bland annat över fritidsgårdarna, kulturskolan, biblioteken och annan kulturverksamhet. Dessutom har nämnden ett särskilt ansvar för att på olika sätt utveckla ”Medborgarnas Örebro” så att fler får chansen att påverka och styra över sin vardag och sitt område. Nämnden har också ett samordnande ansvar för stadsdelsutvecklingen, särskilt prioriterade är de sex största stadsdelarna (Brickebacken, Oxhagen, Varberga, Markbacken, Baronbackarna och Vivalla).

Tre väldigt konkreta resultat av dessa år i KoM är Millencolin Music Prize, Kulturhuset i Örebro och Ronnie Peterson-museet. Fast även om dessa exempel visar att man kan uträtta saker i den ”tröga politiken” (vilket jag är omåttligt stolt över) så visar de ännu mer på vad som kan uträttas när det finns eldjälar som med stöd från kommunen kan uträtta storverk.

Övrigt om mig:
1989 studenten från 3-årig ekonomisk linje på Bregårdsskolan i Karlskoga
1989-1990 värnplikt som KB-elev på I3, Örebro (Kadettskola på I2, Karlstad)
1990-1991 valombudsman för Socialdemokraterna i Karlskoga
1991-1994 gick jag Informationslinjen på Högskolan i Örebro
1994-1995 jobbade jag som politisk sekreterare på kommunalrådskansliet i Örebro
1995-1996 jobbade jag som ledarskribent på Karlskoga Kuriren
1996-2000 jobbade jag som pressekreterare på TCO.
2000-2002 jobbade jag i det företag, Ordbehandlarna, som jag har tillsammans med min fru och några vänner (fast ingen av oss hinner med det nu).
2002-2006 jobbade jag som pressansvarig och sedemera förbundssekreterare på Vårdförbundet.
2007- kanslichef för Socialdemokraternas oppositionskansli i Örebro kommun

Mitt livs två största kärlekar är min fru och mina barn (en dotter och en son). Hammarby IF kommer på tredje plats (men jag har försäkrat min fru om att hon och barnen kommer lååångt före…).

Här hittar du en högupplöst bild. Bilden är tagen av Ulla-Carin Ekblom och är friköpt för publicering. Fotografens namn ska anges.