Om mig

Jag heter Björn Sundin, är socialdemokrat och sitter sedan valet 2002 i kommunfullmäktige i Örebro (fick förnyat förtroende av socialdemokraterna och av örebroarna i valen 2006, 2010 och 2014). Från januari 2011 till hösten 2017 var jag kommunalråd för Socialdemokraterna i Örebro och ordförande i Programnämnd Samhällsbyggnad med ansvar för Samhällsbyggnadsområdet (stadsplanering, trafik, fritid, kultur, miljö med mera).

Är stolt över att Örebro växer snabbt och hållbart, men inte nöjd. Vill fortsätta arbetet för att möjliggöra Örebros fortsatta växande genom att det byggs fler bostäder och företagslokaler, att vi planerar hållbart och tätt och att vi kan resa och transporter hållbart – både med cykel (i stan) och med tåg (till exempelvis Stockholm och Oslo).

Bor med familjen i Örebro och är 47 år (född 1970), har tidigare i livet jobbat som bland annat journalist, pressansvarig, förbundssekreterare och egen företagare (inom kommunikation).

2007-2010 jobbade jag som kanslichef för Socialdemokraternas oppositionskansli i Örebro och under de åren ägnade jag mig åt vård- och omsorgsfrågor i Örebro kommun. I mars 2010 bytte jag uppdrag och blev andre vice ordförande i Fastighetsnämnden i Örebro, som har ansvar för huvuddelen av de kommunala verksamhetslokalerna.

Innan dess var jag ordförande i Kultur- och medborgarnämnden (tillträdde mitt i mandatperioden – 16 november 2004). Kultur- och medborgarnämnden (numera Kulturnämnden) styr bland annat över fritidsgårdarna, kulturskolan, biblioteken och annan kulturverksamhet. Tre väldigt konkreta resultat av dessa år i KoM är Millencolin Music Prize, Kulturhuset i Örebro och Ronnie Peterson-museet. Fast även om dessa exempel visar att man kan uträtta saker i den ”tröga politiken” (vilket jag är omåttligt stolt över) så visar de ännu mer på vad som kan uträttas när det finns eldjälar som med stöd från kommunen kan uträtta storverk.

Övrigt om mig:
1989 studenten från 3-årig ekonomisk linje på Bregårdsskolan i Karlskoga
1989-1990 värnplikt som KB-elev på I3, Örebro (Kadettskola på I2, Karlstad)
1990-1991 valombudsman för Socialdemokraterna i Karlskoga
1991-1994 gick jag Informationslinjen på Högskolan i Örebro
1994-1995 jobbade jag som politisk sekreterare på kommunalrådskansliet i Örebro
1995-1996 jobbade jag som ledarskribent på Karlskoga Kuriren
1996-2000 jobbade jag som pressekreterare på TCO.
2000-2002 jobbade jag i det företag, Ordbehandlarna, som jag hade tillsammans med min fru och några vänner.
2002-2006 jobbade jag som pressansvarig och senare som förbundssekreterare på Vårdförbundet.
2007- kanslichef för Socialdemokraternas oppositionskansli i Örebro kommun
2011- 2017 kommunalråd (s) med ansvar för samhällsbyggnadområdet, Örebro kommun

Mitt livs tre största kärlekar är min fru och mina barn (en dotter och en son). Hammarby IF kommer därefter (men jag har försäkrat min fru om att hon och barnen kommer lååångt före…).

Nedan länkar till högupplösta bilder. Bilderna är tagen av Ulla-Carin Ekblom och är friköpt för publicering. Fotografens namn ska anges.

Socialdemokraterna i Örebro 2015 Bilderna kan utan problem skärpas innan publicering.

Socialdemokraterna i Örebro 2015 Bilderna kan utan problem skärpas innan publicering.